I tio års tid har diskussionen om en höghastighetsbana för Sverige diskuterats. Huvudargumentet är att man skall minska klimatpåverkan genom att flytta resandet från vägtrafiken och flyget. Klimatkalkylen utgår från att båda vägtrafiken och flyget använder fossilt bränsel.
Tyvärr så bygger hela denna kalkyl på fel antagnade. Höghastighetsbanorna räknas med att vara klara någon gång 2040-talet. Då skall man genom överflyttning av fossila från vägar och flyget, betala av den "klimatskuld" som uppstår genom bygget av höghastighetsbanorna.
Det stora paradoxen är att efter 2040-talet så kommer all väg- och flygtrafik vara fossilfritt. Det innebär att den postiva klimateffekt som man tidigare räknat med inte finns utan tvärtom så kommer man att bära med sig en klimatskuld i årtionden framåt.
– Hur mycket överflyttning vi än gör, så ger det ingen klimateffekt eftersom vägtrafiken inom samma tidshorisont ställer om till klimatneutrala drivmedel, säger Anders Karlsson på Trafikverket.
Tåget är ett utmärkt transportsystem, framförallt för gods och regionala persontransporter. Fortsatt satsning på utbyggnad av befintligt järnvägsnät är viktigt, framför allt att få bort flaskhalsar. Detta görs idag genom fler spår, ökade tåglängder och nybyggnation på ställen som saknar effektiv järnvägsnät. Dessa planer är både klimatsmarta och samhällsekonomiskt lönsamma.
Det är dax att flytta planera på höghastighetsbanor i Sverige till arkivet. Storsatsning på ett rikstäckande nät av el-flyg kommer att lösa all behov av snabba och miljövänlig transport i Sverige.